แจ้งเอกสารไม่ครบถ้วน, ไม่ตรงกับชื่อเรื่อง หรือมีข้อผิดพลาดเกี่ยวกับเอกสาร ติดต่อที่นี่ ==>
หากไม่มีอีเมลผู้รับให้กรอก thailis-noc@uni.net.th ติดต่อเจ้าหน้าที่เจ้าของเอกสาร กรณีเอกสารไม่ครบหรือไม่ตรง

Effect of omega-3 fatty acid containing lecithins on production of larvae black tiger prawn Penaeus monodon
ผลของเลซิทินที่มีกรดไขมันโอเมก้า-3 ต่อการเพิ่มผลผลิตกุ้งกุลาดำ Penaeus monodon วัยอ่อน

LCSH: Penaeus monodon
LCSH: Lecithin
LCSH: Omega-3 fatty acids
LCSH: Unsaturated fatty acids
Abstract: The aims of the present study are to produce n-3 fatty acids-lecithins and to evaluate their effects on growth, survival and low salinity stress of Penaeus monodon larvae. Lecithins extracted from Danish fish meal, Thai local fish meal and soybean shows different composition of fatty acids. Danish and local fish meal lecithin had higher EPA and DHA, whereas soybean lecithin had higher linoleic and alpha-linolenic acids. Phospholipid content in lecithins derived from soybean, Danish fish meal and local fish meal were 50, 25 and 20 g/100 g. Four diets; soybean lecithin-added diet (SAD), Danish fish meal lecithin-added diet (DAD), local fish meal lecithin-added diet (LAD) and free lecithin-added diet (control diet, CD) formulated from purified diets were used to feed shrimp larvae at different stages (zoea, mysis, and postlarvae). The amount of lecithin in lecithin added diets was 1.5% of the total ingredient. Shrimp larimp larvae fed SAD showed the highest growth rate in both salinity 25 and 30 ppt. Shrimp larvae fed CD also showed the high growth rate without significant difference at 25 ppt. The shrimp larvae survival rate in all diets was not significant different. Regarding stress test, shrimp postlarvae fed all lecithin added diets showed more tolerance to low salinity compared to that of lecithin-free diet (CD). Moreover, the larvae fed LAD accumulated HUFA in tissue higher than the those fed other diets
Abstract: การศึกษาครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อผลิตเลซิทินจากปลาป่นนอกและปลาป่นไทยซึ่งมีกรดไขมันไม่อิ่มตัวโอเมก้า 3 สูง และเปรียบเทียบผลของเลซิทินจากถั่วเหลือง เลซิทินจากปลาป่นนอก เลซิทินจากปลาป่นไทยและไม่มีเลซินต่อการเติบโต อัตราการรอด และความทนทานต่อการเปลี่ยนแปลงความเค็มอย่างฉับพลันของกุ้งกุลาดำวัยอ่อน เลซิทินที่สกัดจากปลาป่นนอกและปลาป่นไทยมีกรดไขมัน 20:5 n-3 ปริมาณ 7.51 และ 6.40 กรัม/100 กรัม และมีกรดไขมัน 22:6 n-3 ปริมาณ 21.68ม และ 19.25 กรัม/100 กรัม ตามลำดับ ขณะที่เลซิทินสกัดจากถั่วเหลืองมีกรดไขมัน 18:2 n-6 และ 18:3 n-3 ปริมาณสูงคือ 55.59 และ 7.81 กรัม ปริมาณของฟอสโฟลิปิดที่พบในเลซิทินที่สกัดจากถั่วเหลือง ปลาป่นนอกและปลาป่นไทย คือ 50, 25 และ 20 กรัม/100 กรัม ตามลำดับ นำเลซิทินที่สกัดไปผสมลงในอาหารเลี้ยงกุ้งกุลาดำวัยอ่อน 1.5% ของอาหาร ศึกษาผลของเลซิทินที่มีต่อกุ้งกุลาดำวัยอ่อน โดยเลี้ยงกุ้งด้วยอาหาร 4 ชนิด คือ อาหารที่เติมเลซิทินจากถั่วเหลือง อาหารที่เติมเลซิทินจากปลาป่นนอก อาหารที่เติมเลซิทินจากปลาป่นไทยและอาหารไม่เติมเลซิทิน พบว่า กุ้งกลุ่มที่เลี้ยงด้วยอาหารที่เติมเลซิทินจากถั่วเหลืองมีอัตราการเจริญสูงกว่าทุกกลุ่ม กุ้งกุลาดำที่เลี้ยงความเค็ม 25 ppt มีอัตราการเจริญสูงสุดในกลุ่มที่เลี้ยงด้วยอาหารที่เติมเลซิทินจากถั่วเหลือง ขณะที่กุ้งกุลาดำที่เลี้ยงความเค็ม 30 ppt พบอัตราการเจริญสูงในกุ้งกลุ่มที่เลี้ยงด้วยอาหารที่เติมเลซิทินจากถั่วเหลืองและกุ้งกลุ่มที่เลี้ยงด้วยอาหารที่เติมเลซิทินจากปลาป่นไทย แต่ในผลของอัตราการรอดของกุ้งกุลาดำวัยอ่อนไม่มีความแตกต่างกันในกลุ่มที่เลี้ยงด้วยอาหารสูตรต่างๆ แต่พบว่ากุ้งกลุ่มที่ได้รับเลซิทินมีความสามารถทนทานต่อการเปลี่ยนแปลงความเค็มได้ดีกว่ากุ้งกลุ่มที่ไม่ได้รับเลซิทิน และกุ้งกลุ่มที่เลี้ยงด้วยอาหารที่เติมเลซิทินจากปลาป่นไทยสะสมกรดไขมันไม่อิ่มตัวสูงชนิด HUFA ไว้ในตัวกุ้งมากที่สุด
Chulalongkorn University. Center of Academic Resources
Address: BANGKOK
Email: cuir@car.chula.ac.th
Role: Advisor
Role: Advisor
Created: 1998
Modified: 2552-08-01
Issued: 2009-07-26
วิทยานิพนธ์/Thesis
application/pdf
ISBN: 9746397532
eng
DegreeName: Master of Science
Descipline: Biotechnology
©copyrights Chulalongkorn University
RightsAccess:
ลำดับที่.ชื่อแฟ้มข้อมูล ขนาดแฟ้มข้อมูลจำนวนเข้าถึง วัน-เวลาเข้าถึงล่าสุด
1 Pimporn_ln_front.pdf 825.09 KB41 2022-07-06 10:11:59
2 Pimporn_ln_ch1.pdf 701.22 KB39 2018-12-19 21:23:39
3 Pimporn_ln_ch2.pdf 789.47 KB48 2021-12-08 00:05:31
4 Pimporn_ln_ch3.pdf 872.11 KB22 2022-07-06 10:04:31
5 Pimporn_ln_ch4.pdf 1.12 MB19 2018-05-12 19:17:51
6 Pimporn_ln_ch5.pdf 689.31 KB25 2018-05-12 19:17:53
7 Pimporn_ln_back.pdf 1.03 MB17 2018-05-12 19:17:54
ใช้เวลา
0.038465 วินาที

Pimporn Innopakun
Title Contributor Type
Effect of omega-3 fatty acid containing lecithins on production of larvae black tiger prawn Penaeus monodon
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Pimporn Innopakun
Somkiat Piyatiratitivorakul
Winai Dahlan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of omega-3 fatty acid containing lecithins on production of larvae black tiger prawn Penaeus monodon
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Pimporn Innopakun.

Somkiat Piyatiratitivorakul
Winai Dahlan
วิทยานิพนธ์/Thesis
Somkiat Piyatiratitivorakul
Title Creator Type and Date Create
Effects of astaxanthin and vitamin a supplementation on growth, survival and low salinity tolerance of Penaeus monodon larvae
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Somkiat Piyatiratitivorakul;Piamsak Menasveta
Rungjit Yoddee
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of kelp Ascophyllum nodosum supplement in diet on resistance to disease in black tiger shrimp Penaeus monodon
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Somkiat Piyatiratitivorakul
Sirikanya Chungthanawong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Physiological responses of postlarva black tiger prawn Penaeus monodon to combined effects of salinity and water soluble fraction of dubai crude oil
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Somkiat Piyatiratitivorakul
Warawan Sukrarurk
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of omega-3 fatty acid containing lecithins on production of larvae black tiger prawn Penaeus monodon
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Somkiat Piyatiratitivorakul;Winai Dahlan
Pimporn Innopakun
วิทยานิพนธ์/Thesis
Chemical constituents of the marine sponge, Ircinia sp.
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Somkiat Piyatiratitivorakul;Prasat Kittakoop;Khanit Suwanborirux
Suwigarn Pedpradoup
วิทยานิพนธ์/Thesis
Quality improvement of spotted babylon (Babylonia areolata) broodstock with highly unsaturated fatty acid-supplemented feed
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Somkiat Piyatiratitivorakul;Nilnas Chaithanavisut
Sarawut Sangsawangchote
วิทยานิพนธ์/Thesis
Identification of biomarkers in green mussel Perna viridis for mercury contamination at petroleum processing platforms in the Gulf of Thailand
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Piamsak Menasveta;Narongsak Puanglarp;Somkiat Piyatiratitivorakul
Chatree Ritthong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Development of farnesol supplemented diets on spawning and growth of giant freshwater prawn Macrobrachium rosenbergii
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Somkiat Piyatiratitivorakul
Nippagorn Jeawsrithong
วิทยานิพนธ์/Thesis
Fish meal-derived lecithin-rich fat emulsion and its application as a supplier of omega-3 polyunsaturated fatty acids to blood cells
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Winai Dahlan;Somkiat Piyatiratitivorakul
Sopana Chatnilbandhu
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of dietary astaxanthin and fish oil on maturation of pond-reared black tiger prawn Penaeus monodon
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Somkiat Piyatiratitivorakul
Chalee Paibulkichakul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Increased weight of giant freshwater prawn Macrobrachium rosenbergii by feed supplemented with Butea superba
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Wichai Cherdshewasart ;Somkiat Piyatiratitivorakul
Nipaporn Chokchaikasemsuk
วิทยานิพนธ์/Thesis
Bioactive substances from a marine bacterium, Alteromonas sp. S9730
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Somkiat Piyatiratitivorakul ;Prasat Kittakoop ;Khanit Suwanborirux
Chayaluk Thongton
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of astaxanthin from Haematococcus pluvialis NIES114 on growth of Penaeus monodon larvae
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Somkiat Piyatiratitivorakul;Piamsak Menasveta;Suchana Wisessang
Jintana Darachai
วิทยานิพนธ์/Thesis
Transfer of growth hormone gene into fertilized egg of catfish, clarias macrocephalus, by microinjection
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Somkiat Piyatiratitivorakul;Sakol Panyim;Piamsak Menasveta
Surintorn Boonanuntanasarn
วิทยานิพนธ์/Thesis
Optimization of Spirulina spp culture for beta-carotene production
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Aran Incharoensakdi;Somkiat Piyatiratitivorakul
Saranya Phunpruch
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of hypersaline alimation on osmoregulation and matutration of giant tiger prawn (Penaeus monodon Fabricius)
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Somkiat Piyatiratitivorakul
Theeranuj Sapayasant
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of steroid hormones on ovarian development and moulting in giant tiger prawn (Penaeus monodon Fabricius)
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Piamsak Menasveta;Somkiat Piyatiratitivorakul
Kwanrearn Sripirom
วิทยานิพนธ์/Thesis
INCREASING VIABILITY OF PROBIOTIC BACTERIA CO-ENCAPSULATED WITH PREBIOTIC FOR DISEASE RESISTANCE IN WHITE SHRIMP Litopenaeus vannamei
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Romanee Sanguandeekul;Chaleeda Borompichaichartkul;Somkiat Piyatiratitivorakul
Suppharada Jantarathin
วิทยานิพนธ์/Thesis
EFFICIENCY OF BIOCHAR FOR CADMIUM IMMOBILIZATION IN CONTAMINATED SOIL
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Somkiat Piyatiratitivorakul;Amorn Petsom
Songkrit Prapagdee
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of tributyltin oxide on oxygen consumption and growth of sea bass lates calcalifer bloch
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Somkiat Piyatiratitivorakul
Warintorn Manosittisak
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of omega-3 fatty acid containing lecithins on production of larvae black tiger prawn Penaeus monodon
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Somkiat Piyatiratitivorakul;Winai Dahlan
Pimporn Innopakun.
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of tributyltin oxide on embryonic and larval development of giant freshwater prawn Macrobrachium rosenbergii de Man
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Somkiat Piyatiratitivorakul
Pornriddh Ariyavongvadhana
วิทยานิพนธ์/Thesis
Quantity and ratio of eicosapentaenoic acid/docosahexaenoic acid on growth and survival of black tiger prawn (Penaeus monodon) postlarvae
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Somkiat Piyatiratitivorakul;Prasat Kittakoop;Piamsak Menasveta
Raweewan Suwanich
วิทยานิพนธ์/Thesis
Winai Dahlan
Title Creator Type and Date Create
Study on the effects of mixed N-3 polyunsaturated fatty acid-containing lecithins fed in rats on lipoproteins and fatty acids in plasma
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Winai Dahlan
Jullajit Ongpreechakul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of omega-3 fatty acid containing lecithins on production of larvae black tiger prawn Penaeus monodon
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Somkiat Piyatiratitivorakul;Winai Dahlan
Pimporn Innopakun
วิทยานิพนธ์/Thesis
Application of FTIR spectroscopic and mass spectrometric techniques for the investigation of the alteration in erythrocyte contents and phospholipids subspecies of type 2 diabetic patients after oral high fat loading
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Winai Dahlan;Thep Himathongkam
Sukrit Sirikwanpong
วิทยานิพนธ์/Thesis
The influence of postprandial hypertriacylglycerolemic state of type 2 diabetes with varied insulin resistance on alterations of apoproteins in triacylglycerol-rich lipoproteins study using mass spectrometry
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Winai Dahlan;Polkit Sangvanich;Raveenan Mingpakanee
Siriporn Sangsuthum
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of alpha-glucosidase inhibitor (glucobay) on body weight and biochemical profile of the obese type 2 diabetic patients
มหาวิทยาลัยมหิดล
Surat Komindr;Winai Dahlan;Oravan Puchaiwatananon
Watjana Lorprayoon
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of ispaghula husk (fybogel) on body weight and biochemical profiles of the obese niddm patients
มหาวิทยาลัยมหิดล
Surat Komindr;Winai Dahlan;Oravan Puchaiwatananon
Orapin Choothawornchaikul
วิทยานิพนธ์/Thesis
Fish meal-derived lecithin-rich fat emulsion and its application as a supplier of omega-3 polyunsaturated fatty acids to blood cells
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Winai Dahlan;Somkiat Piyatiratitivorakul
Sopana Chatnilbandhu
วิทยานิพนธ์/Thesis
Comparative isoflavone HPLC fingerprints from the extracts of white kwao krua Pueraria mirifica in Thailand
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Wichai Cherdshewasart;Surapote Wongyai;Winai Dahlan
Subongkoch Subtang
วิทยานิพนธ์/Thesis
Analysis of oxidized apoprotein B-100 by mass spectrometry
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Polkit Sangvanich ;Winai Dahlan
Siriporn Sangsuthum
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effects of crude palm oil supplementation on tocopherol and tocotrienol concentrations in blood, adipose tissue, liver, egg yolk and cholesterol concentration in egg yolk of laying hens
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Kris Angkanaporn;Winai Dahlan
Phakakrong Areerob
วิทยานิพนธ์/Thesis
Effect of omega-3 fatty acid containing lecithins on production of larvae black tiger prawn Penaeus monodon
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
;Somkiat Piyatiratitivorakul;Winai Dahlan
Pimporn Innopakun.
วิทยานิพนธ์/Thesis
Microencapsulation of black cumin seed oil with hydrocolloids via spray drying
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Tipayanate Ariyapitipun;Winai Dahlan
Najwa Yanya Santiworakun
วิทยานิพนธ์/Thesis
Copyright 2000 - 2025 ThaiLIS Digital Collection Working Group. All rights reserved.
ThaiLIS is Thailand Library Integrated System
สนับสนุนโดย สำนักงานบริหารเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อพัฒนาการศึกษา
กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม
328 ถ.ศรีอยุธยา แขวง ทุ่งพญาไท เขต ราชเทวี กรุงเทพ 10400 โทร. โทร. 02-232-4000
กำลัง ออน์ไลน์
ภายในเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 0
ภายนอกเครือข่าย ThaiLIS จำนวน 5,315
รวม 5,315 คน

More info..
นอก ThaiLIS = 46,024 ครั้ง
มหาวิทยาลัยสังกัดทบวงเดิม = 11 ครั้ง
มหาวิทยาลัยราชภัฏ = 10 ครั้ง
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคล = 3 ครั้ง
หน่วยงานอื่น = 1 ครั้ง
รวม 46,049 ครั้ง
Database server :
Version 2.5 Last update 1-06-2018
Power By SUSE PHP MySQL IndexData Mambo Bootstrap
มีปัญหาในการใช้งานติดต่อผ่านระบบ UniNetHelp


Server : 8.199.134
Client : Not ThaiLIS Member
From IP : 216.73.216.212